Mielenterveys on todella tärkeä osa ihmisen elämässä. Sen kuntoon laittamiseen pitää panostaa jokaisen, joka tuntee sitä tarvitsevansa.
Mitä tarkoittaa mielenterveys ja minkälaista mielenterveyttä on olemassa?
Suuri osa ihmisistä ei edes tiedosta sairastavansa jonkinasteista mielenterveyshäiriötä, koska se ei häiritse heidän jokapäiväistä elämää ja he pärjäävät sen kanssa hyvin.
On kuitenkin olemassa iso osa sellaisia ihmisiä, joille mielenterveyshäiriö tuottaa ongelmia jokapäiväiseen elämään ja he eivät edes tiedosta sitä, että kyse on mielessä tapahtuvasta häiriöstä ja se voidaan korjata.
Tästä ihmisryhmästä puhun eniten tässä artikkelissa, mutta ennen sitä kerron parista ihmisryhmästä, jotka ovat ääripäitä.
Ihmiset jakaantuvat 4 pääryhmään. Kerron täällä 3 ryhmästä ja neljäs ryhmä sivuutetaan 3 ryhmän kohdalla.
Pysy mukana ja saat vastauksia moniin kysymyksiin, joita et ole edes miettinyt kysyväsi.
Ensimmäinen ryhmä on psykoottisista häiriöistä kärsivät ihmiset, joilla on:
- skitsofrenia
- harhaluuloisuushäiriö
- skitsoaffektiivinen häiriö
- näiden lyhytkestoiset tai epätyypilliset muodot
Ihmisille, jotka kärsivät näistä mielenterveysvaikeuksista on olemassa erilaisia hoitoja. Niitä hoitoja ei tämä sivusto tarjoa. Heidän on otettava yhteyttä omaan lääkäriin ja keskusteltava hänen kanssaan, jos epäilee itsellään tai läheisellään näitä sairauksia.
Koska etsit tietoa näistä sairauksista, sinä tuskin sairastat mitään näistä yllä mainituista sairauksista.
Nyt voimme siirtyä positiiviseen asiaan.
Haluan nimittäin ensin kertoa sinulle, minkälaista elämä on heillä, joiden psyykkinen terveys on hyvä. Ja minkälaiseen elämään me pyrimme tämän sivun avulla saavuttamaan sinulle.
Tässä näkyy, minkälainen mieleltään terve ihminen on.
Toinen ihmisryhmä on psyykkisesti terveet ihmiset.
Sinä et valitettavasti kuulu näihin ihmisiin, koska nämä ihmiset eivät etsi tietoa psyykkisistä sairauksista ja oma mielenterveys ei ole heillä ensimmäisenä mielessä.
Tästä ryhmästä on hyvä puhua alkuun, sillä sinä haluat kuulua tähän ryhmään. Sinun on hyvä tietää, minne olet menossa ja mitä saat sen jälkeen, kun olet paneutunut omaan mielenterveytesi hoitoon kunnolla.
Psyykkisesti terveinä pidetään ihmisiä, jotka:
- ovat erittäin onnellisia
- ovat omaan elämäänsä tyytyväisiä
- heidän vastaus kysymykseen, oletko onnellinen, on aina kyllä.
- rakastatko elämääsi kysymykseen, vastataan myöntävästi
- heillä on hyvä itsetunto
- hän rakastaa itseään, tykkää itsestään, hyväksyy itsensä, nauttii olostaan itsenä
- tietää, että muutkin ihmiset rakastavat, hyväksyvät ja arvostavat häntä sellaisena kuin hän on
Loppujen lopuksi tällainen henkilö ymmärtää, että jokaisella on oma näkemyksensä ja jos näkemys ei täsmää jonkun kanssa, niin se ei haittaa. Hän on neutraali tämän tilanteen kanssa. Tämän ansiosta hän pystyy olemaan positiivisesti asennoitunut muita kohtaan. Hän voi olla todella ystävällinen.
Hänellä on kaikki elämän osa-alueet tasapainossa. Tasapainoisesti kehittyneet.
Hänellä on hyvä terveys, perhe, ystäviä, harrastus, työ, hän osaa lomailla, hän kehittää itseään jatkuvasti, uskoo ylempään ja miettii omaa elämän tarkoitustaan.
Elämä tasapainossa on tärkeää stressinsietokyvyn kannalta katsottuna. Kun et ole kerännyt munia yhteen koriin vaan jakanut ne tasapainoisesti useampaan, niin ison muutoksen sattuessa kuten avioeron tai työn menetyksen tai sairastumisen aikana sinulla on useampi asia, johon nojata ja selviät kriisitilanteista helpommin ja nopeammin, kun saat tukea monesta lähteestä.
Psyykkisesti terve ihminen on sellainen, joka ymmärtää hyvin omia tunteitaan, tiedostaa omia tunteitaan sekä osaa osoittaa omia tunteitaan. Tämän ansiosta hänen elämänsä on nimenomaan hänen omaansa, sillä hän käyttää omia tunteitaan kuten indikaattoria, joka kertoo hänelle, minne pitää mennä, minne hänen ei tarvitse mennä. Juuri tämän johdosta hän saa elämässään kaiken sen mitä hän haluaa ja sen takia hän tunteekin itsensä onnelliseksi.
Tunteet, joita hän tuntee ovat myös tasapainossa. Hänellä ei ole sellaista, että tunteet heittelisivät holtittomasti tai hän ei pystyisi hallitsemaan tunteenpurkauksia, koska hänellä ei sellaisia ole alun perinkään. Tunteet on kehittyneet tasapainoisesti ja hänellä ei ole sellaista, että joku tunne olisi alikehittynyt ja joku toinen aktiivisesti käytössä oleva ja siten hallitsisi kaikkea tukahduttaen jonkun muun tunteen alleen.
Kaikki tunteet ilmenevät omassa ajassa luonnollisesti ja kulloisenkin tarpeen vaatiessa. Näin ihminen toimii tilanteen mukaan, silloin kun pitää ja miten pitää.
Esimerkiksi hän ei tunne kehun saadessa häpeää. Hän tuntee silloin iloa. Kun hänen yksityisrajoja rikotaan hänellä ei ole syyllisyyden tunnetta, hän tuntee vihaa. Kun hänen elämässään tapahtuu menetyksiä, hän tuntee surua.
Jokaisella hetkellä on omat tunteensa ja nämä tunteet ovat oikeita kulloiseen tapahtumaan liittyen. Tunteet ovat myös joustavia ja mukautuvia, joten ne voi vapaasti muuttua tilanteen mukaan. Tämä henkilö pystyy kokemaan todellista onnea, iloa ja täyttymystä omissa läheisissä ihmissuhteissaan, koska hän tuntee itsensä hyvin ja pystyy sanomaan rehellisesti ja muita arvostavasti ihan mitä tahansa hän ajattelee, joten hän pystyy keskustelemaan ja pohtimaan ihan mitä tahansa suhteeseen liittyvää asiaa. Tämän takia mikään asia tai ongelma ei jää hiertämään ihmissuhdetta vaan ratkeaa heti alkuun. Mikään asia ei tässä tapauksessa kasva isoksi ja vaikuta myöhemmin negatiivisesti ja tuhoavasti vaan se kitketään pois heti alkuun.
Hyvä itsetunto ja itsevarmuus ovat niin ikään terveen mielenterveyden omaaville ihmisille itsestään selvyys. Näiden ansioista ihmisellä on hyvät ihmissuhdetaidot ja täyteläinen seksuaalinen elämä. Se johtuu siitä, että hän valitsee heti alkuun sellaiset ihmiset, jotka miellyttävät häntä itseään eniten.
Psyykkisesti terve ihminen on asennoitunut luonnostaan elämään positiivisesti ja saa elämältä positiivisen vastakaiun.
Psyykkisesti terveitä ihmisiä on kuitenkin suhteessa väestöön todella vähän ja tämän takia minä alan puhumaan tässä niistä ihmisistä, joita maapallolla on eniten.
Syitä siihen voidaan hakea historian kirjoista, jossa voidaan lukea väkivallasta, kuolemasta ja menetyksistä. Valitettavasti historia toistaa edelleen itseään ja saamme edelleen opetella siihen, millä tavalla pystyisimme säilyttämään oman psyykeemme ja mikä tärkeintä jos psyyke on jo häiriintynyt, millä tavalla voimme sitä korjata ja alkaa nauttimaan omasta elämästä täysin rinnoin.
Ja näistä asioista minä kerron sinulle täällä blogissani postauksissa, jotka kuuluvat Mielenterveys Kuntoon kategorian alle.
Psyykkinen terveys ja psyykkinen normi on eri asioita.
Suurin osa ihmisistä kuuluvat psyykkiseen normiin. Jolloin ihmisellä on jonkinasteista persoonallisuushäiriötä tai neuroottisia piirteitä.
Puhutaan nyt, keistä on kyse.
Sinun tehtäväsi on määritellä itsesi kannalta, kumpaan näistä kahdesta ryhmästä kuulut, sillä on erittäin suuri todennäköisyys sille, että kuulut jompaankumpaan näistä.
Keitä ovat ihmiset, joilla on persoonallisuushäiriöt ja mitä tarkoittaa Rajatila persoonallisuushäiriö?
Persoonallisuushäiriöitä on olemassa monta erilaista.
Erilaisia persoonallisuushäiriöitä
Epäluuloiselle persoonallisuudelle on ominaista laaja-alainen muihin ihmisiin ja heidän tarkoitusperiinsä kohdistuva epäluulo. Epäluulon vuoksi henkilö on haluton uskoutumaan muille, ja hän voi tulkita viattomatkin huomautukset tai tapahtumat itsensä kannalta uhkaaviksi. Hänen on vaikea antaa anteeksi, ja hän saattaa toistuvasti ja perusteetta esimerkiksi epäillä puolisoaan tai partneriaan uskottomuudesta.
Eristäytyvästä persoonallisuushäiriöstä kärsivälle on ominaista laaja-alainen vetäytyminen ihmissuhteista ja rajoittunut tunteiden ilmaiseminen.
Psykoosipiirteisessä persoonallisuushäiriössä henkilöllä ilmenee skitsofreniaa henkilöille ominaisia kokemuksia ja uskomuksia ilman, että kyseessä olisi kuitenkaan varsinainen skitsofrenia. Hän voi kokea toisten eleiden viittaavaan itseensä (suhteuttamisajatukset), uskoo vahvasti taikauskoon, selvännäköön tai muuhun maagiseen ajatteluun, hänellä voi olla epätavallisia havainto-,depersonalisaatio– ja derealisaatiokokemuksia, hän on usein ulkonäöltään tai pukeutumiseltaan erikoinen, usein epäluuloinen ja sosiaalisesti eristäytyvä.
Epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö eli psykopaattinen käytös alkaa jo ennen 15 vuoden ikää. Käytökselle on ominaista välinpitämättömyys toisten oikeuksista ja kyvyttömyys tai haluttomuus huomioida toisia ihmisiä. Henkilö on impulsiivinen, vilpillinen ja helposti ärtyvä syyllistyen toistuvasti lainrikkomuksiin ja katumatta tekojaan.
Epävakaalle persoonallisuudelle (”rajatila”- tai ”borderline”-persoonallisuushäiriö) on tyypillistä laaja-alainen tunnetilojen ja minäkuvan epävakaus ja käytöksen huomattava impulsiivisuus. Ihmissuhteet ovat intensiivisiä ja epävakaita vaihdellen voimakkaasta ihannoinnista täydelliseen vähättelyyn. Käytökselle on ominaista hylätyksi tulemisen pelko, alttius ärtyä helposti, vaikeus kontrolloida suuttumusta, itsetuhoinen impulsiivisuus ja toistuvat itsemurhayritykset.
Huomiohakuisessa persoonallisuudessa dramaattinen tai teatraalinen tunteiden ilmaisu ja huomion hakeminen on korostunut. Käytökselle on ominaista ulkonäön korostaminen ja tilanteeseen sopimaton seksuaalisesti viettelevä käytös. Henkilö kokee ihmissuhteensa läheisemmiksi kuin ne todellisuudessa ovat, ja hän on helposti toisten ihmisten ohjattavissa.
Narsistiselle persoonallisuudelle ovat ominaisia erilaiset suuruuskuvitelmat, voimakas ihailun tarve ja empatian vähäisyys. Henkilö kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun, on kateellinen tai ylimielinen sekä voi käyttää muita häikäilemättä hyväkseen.
Estynyt persoonallisuus on ihmissuhteissa voimakkaan estoinen, kärsii jatkuvista riittämättömyyden tunteista ja on yliherkkä itseensä kohdistuvalle kielteiselle arvostelulle.
Riippuvainen persoonallisuus alkaa varhaisaikuisuudessa ja ilmenee korostuneena hoivatuksi tulemisen tarpeena, joka johtaa alistuvaan ja takertuvaan käyttäytymiseen sekä voimakkaaseen eroon joutumisen pelkoon. Yksin ollessaan hän tuntee itsensä avuttomaksi, ja läheisen suhteen päättyessä hän pyrkii etsimään nopeasti hoivaa sekä tukea antavan suhteen.
Pakko-oireisessa persoonallisuudessa on korostunut järjestyksen, täydellisyyden ja kontrollin tarve joustavuuden, avoimuuden ja tehokkuuden kustannuksella. Henkilö on ylitunnollinen ja joustamaton moraalisissa ja arvoihin liittyvissä asioissa, keskittyy korosteisesti yksityiskohtiin, sääntöihin ja aikatauluihin ja omistautuu työlle harrastusten sekä ystävyyssuhteiden kustannuksella. Hänen on vaikeaa delegoida tehtäviä muille, ja hän kykenee työskentelemään toisten kanssa vain omilla ehdoillaan. Usein henkilö on jäykän saita ja itsepäisen säästäväinen
Vaikka näitä häiriöitä on monia ja ne voivat vaikuttaa samassa ihmisessä, niin ei tarvitse kuitenkaan hermostua, jos huomaat kärsiväsi jostain näistä.
On nimittäin erittäinkin normaalia, että ihmisellä on joku näistä niin sanotuista häiriöistä, mehän olemme vain ihmisiä ja yksilö muovautuu aina omasta kokemuksesta omassa elämässään.
Nämä ihmiset eivät ole huonompia kuin neuroosista kärsivät ihmiset. Neurooseja on myös monen asteista. Jotkut kärsivät omista neurooseista niin paljon, että eivät kykene toimimaan elämässä.
Näihin verrattuna hyvin orientoitunut ja oman tilansa ymmärtävä rajatilapersoonallisuushäiriön omaava henkilö pystyy toimimaan erittäinkin hyvin ja olla tyytyväinen omaan elämäänsä.
Nämä ihmiset ovat vain sellaisia, joiden persoona on häiriintynyt joidenkin olosuhteiden johdossa kehittymisasteessa. Eli kun henkilö kehittyy, hänen persoona muotoutuu jonkinlaiseksi. Kehitysvaiheessa tapahtuu häiriö ja persoonallisuus ei ole kehittynyt tasapainoisesti vaan suuntasi johonkin yhteen suuntaan.
Esim. jos puun kasvaessa laitetaan este suoralle kasvulle, puu vinoutuu johonkin suuntaan.
Nämä ihmiset ovat jollakin tasolla sairaita, mutta se ei tarkoita sitä, että he ovat vähemmän viisaita, osaavia, kauniita tai millä tahansa tavalla vähemmän jotakin.
Rajatilahäiriöstä kärsivät henkilöt ovat päinvastoin, todella mielenkiintoisia, lahjakkaita ja taitavia.
Miten henkilö saa persoonallisuushäiriön kasvaessa?
Se johtuu siitä, että häntä on kasvatettu tietyllä tavalla. Tai kasvatus on ollut arvaamatonta. Henkilö on saanut erittäin vaikean traumaattisen kokemuksen, joka on häirinnyt henkilön perustaa.
Ihmisiä, jolla on jonkinasteinen persoonallisuushäiriö, on erilainen toisten ihmisten silmissä.
Hänestä ei voi puhua, että hän on mielenvikainen, mutta jotain vikaa hänessä ja hänen käytöksessä ylipäätänsä on nähtävissä/tuntevissa.
Näitä ihmisiä voidaan haukkua tyhmäksi, idiootiksi, jälkeenjääneeksi ja miksi tahansa, mikä kuvaa, että hän ei ole tästä maailmasta eikä ymmärrä mitään.
Hän ei muiden mielestä osaa käyttäytyä normaalin ihmisen tavoin ja on muutenkin outo.
Mielenkiintoisinta tässä on, että persoonallisuushäiriön omaava henkilö tuntee myös, että on erilainen ja itsessä on jotain pielessä, mutta ei osaa sanoa mitä.
Jos sinulla on sellaisia ajatuksia, että en kuulu tänne, en osaa toimia samalla tavalla kuin muut. Tai toimin oikeasti eri tavalla kuin muut eikä minua ymmärretä.
Silloin sinulla on jonkinasteinen personallisuushäiriö.
Mitä lapsuudessa piti siis tapahtua, jotta ihminen on voinut saada persoonallisuushäiriön?
Vanhemmalla on ollut alkoholiongelma. Vanhemmalla oli masentuneisuutta. Vanhempi olivat skitsofreenikko. Lapsena joutui seksuaalisen väkivallan uhriksi. Lapsena joutui vakavan väkivallan uhriksi. Samoin kun jos kasvattajana on ollut ainoastaan yksi henkilö esim. äiti. Tai jos on kasvanut liian monen henkilön taloudessa, jossa mukana on ollut eri sukupolvien edustajia. Näissä tilanteissa on vaikeaa asettaa ja ylläpitää terveitä rajoja.
Minkälaisista oireista voit päätellä, että sinulla on jonkinlainen persoonallisuushäiriö?
Ensimmäisenä huomaat asian, jos sinun kaikki elämäsi osa-alueet eivät ole tasapainossa. Elämäsi ja toimintasi ei ole yhtenäistä. Esimerkiksi, sinä et osaa ollenkaan tehdä töitä ja ansaita rahaa. Tästä johtuen olet kiinni toisissa ihmisissä mahdollisimman läheisissä suhteissa. Tunnet, että et ole itsenäinen ihminen etkä pärjää elämässä yksin.
Tai sinulla ei ole ollenkaan läheisiä suhteita ihmisiin, koska sinusta tuntuu todella raskaalta ylläpitää niitä. Ne stressaavat ja ahdistavat. Suhtaudut ihmisiin epäluuloisesti ja sinun on vaikeaa luottaa kehenkään, koska kuka tahansa voi valehdella. Sinulla on ongelmia ja syviä arpia liittyen läheisiin ihmissuhteisiin. Ihmissuhteet ovat epävakaita. Täynnä voimakkaita tunteita. Et pysty kestämään sitä kipua, jonka ne herättävät. Ensisijaisesti jopa ajateltaessa ihmissuhteita, koet ne negatiivisena, jotka aiheuttavat kipua ja kärsimystä. Sinä et osaa rakentaa ihmissuhteita, ne joko katkeavat tai rakennat niitä aina eri ihmisten kanssa. Ollessasi ihmissuhteessa, sinä tunnet jatkuvaa kärsimystä niissä ollessa. Sinä samalla vihaat etkä hyväksy itseäsi. Tunnet itsesi rumaksi, häpeät ja kiellät itsesi ja olemassaoloasi.
Tunteiden suhteen. Voit kärsiä vakavasta masennuksesta. Olet alati huolissasi jostain, etkä pysty kontrolloimaan tätä. Tämä omasta takaa tekee sinusta stressiherkän ja koska et osaa hallita stressiä, voit turvautua alkoholiin tai huumeisiin, joihin syntyy psykologinen riippuvuus. Saatat yli syödä tai kärsiä bulimiasta. Olla liikalihava. Nämä ovat oireet siitä, että sinulla on vakavan asteen rajatila persoonallisuushäiriö.
Yleisesti ajattelet, että elämäsi menee jonnekin vikaan, ihan väärään suuntaan. Sinusta tuntuu pahalta. Et pysty tekemään yhtään mitään. Ja jos olet jo käynyt jossakin terapiassa, tunnet, että se ei ole auttanut.
Läheisissä ihmissuhteissa tuntuu siltä, että sinua loukataan. Et saa tuntea vihaa, et pysty puolustamaan itseäsi. Sinä kohtaat väkivaltaa tai sinä olet se, joka käyttäytyy väkivaltaisesti toisia kohtaan.
Nyt jos pysähdyt kuuntelemaan, tunnustelemaan, huomaat, että et ymmärrä omia tunteita. Et ole tottunut tuntemaan ja luottamaan omiin tunteisiin ja käyttämään niitä omaksi hyödyksi.
Et tunne tunteita kovin hyvin, et erota niitä toisistaan etkä osaa niitä ilmaista. Tai tunnet liian voimakkaasti, mutta et osaa hallita tunteita ollenkaan ja tämä näkyy ulospäin käytöksenä, joka pelottaa muita.
Miten siis voit auttaa itseäsi?
Vaikka persoonallisuushäiriöt ovatkin luonteeltaan henkilön persoonallisuudelle ominaisia itsepintaisia reaktio- ja käytöstapoja, niiden jäykkyys ja joustamattomuus saattaa iän myötä keventyä. Jos henkilö itse kärsii itselleen ominaisesta kokemisen tavasta ja käytöksestä, hän voi kuitenkin huomattavastikin hyötyä tiiviistä psykoterapiasta. Psykoterapiassa käytetään sekä psykoanalyyttistä että erilaisia kognitiivis-käyttäytymisterapeuttisia lähestymistapoja. Psykoterapian päämääränä on oppia tunnistamaan ja hallitsemaan uudella tavalla jäykkien käytöstapojen taustalla olevia ahdistavia tunnemuistoja. Käytöksestään ja sen seurauksista huolestuneen henkilön kannattaa kääntyä psykiatrin tai psykoterapeutin puoleen.
Näin sanoo lääkärit ja minä olen heidän kanssa samaa mieltä. Sinun kannattaa ensisijaisesti toimia ohjeiden mukaan.
Suomessa on jonot psykoterapiaan todella pitkiä ja jos ei ole varaa yksityiseen, niin jonotusaika pitenee vielä siitäkin.
Tämän takia odottaessa tapaamista psykoterapeutin kanssa ei kannata jäädä toimettomaksi, minä jaan kanssasi Tässä Mielenterveys kuntoon osiossa ne ohjeet, joita olen itse kokeillut menestyksekkäästi oman elämäni rakentamisen puitteissa sekä joihin olen tutustunut kiinnostukseni (psykoterapia) puitteissa, jotka ovat auttaneet hyvällä menestyksellä tuhansia ihmisiä maailman ympäri.
Tässä tulee ensimmäinen toimintaohje, kun ymmärrät kärsiväsi jonkinasteisesta persoonallisuushäiriöstä.
Sinun on alustavasti opittava 3 psykologian perustaitoa.
Mistä johtuu, että sinulle syntyi persoonallisuushäiriö, on se, että vanhempasi eivät opettaneet sinua käyttämään näitä taitoja. He kyllä opettivat, mutta tekivät sen jotenkin ehkä sillä tavalla, että sanoivat sinulle: jätä tuntee huomiomatta, pääasia, että selviät. Joten kun et huomioinut tunteitasi, aloit pelkäämään niitä ja niiden näyttämistä. Ja sen takia et pysty sietämään tunteitasi nyt, koska et ymmärrä niitä. Vanhemmat saattoivat opettaa tuntemaan toissijaiset syyt ensisijaisten sijasta. Esim. surun pelkoa. Pitää olla koko ajan iloinen ja näin esittää, että kaikki on todella hyvin heidän elämässään. Tämä johtaa siihen, että ihminen kieltää kaikki ikävät asiat elämässään tapahtuvaksi. Tämä taas synnyttää psykosomaattisia fyysisiä oireita.
Sinua ei ehkä ole opetettu kommunikoimaan toisten kanssa. Jos kotona ei ole käytetty normaaleja kommunikaatiotaitoja, joita nykypäivänä pidetään normaaleina, niin kun menet ulos ja rupeat kommunikoimaan, syntyy sellainen tunne, että puhut eri kielellä kuin muut.
Tai jos sinua ei opetettu pyytämään. Ja sen takia et pyydä mitään keneltäkään tai suhtaudut ihmisiin epäluuloisesti. Tai pyydät vaatimalla. Voi olla, että et osaa kieltäytyä mistään.
Toisin sanoen taidot, jotka opit, eivät täsmää nykyaikana käytettäviin normaaleina pidettäviin tapoihin käyttäytyä. Tämä aiheuttaa sinussa jatkuvaa stressiä ja sen takia sinusta tuntuu aina pahalta.
Sinä pystyt tässä tilanteessa sopeutumaan asiaan oppimalla millä tavalla ihmiset siis käyttäytyvät eri tilanteissa. Mikä on normi tietyissä tilanteissa. Suhtaudu tähän samalla tavalla kuin opettelisit uutta kieltä tai sopeutuisit uuteen maahan, jossa on ihan erilaiset käytöstavat.
Miten tehdä tästä toimintatapa?
Miten toimia niin, että oikeasti opit uudet käytännöt ja mitkä ne uudet käytännöt on, joiden avulla et tunne olevasi kuin eri planeetalta tullut vaan pystyt elämään enemmän kuin hyvin nykymaailmassa omana itsenäsi.
Siinä minä autan sinua kirjoittamalla blogiin Mielenterveys kuntoon kategorian alle erilaisia tekniikoita, joita hyödyntämällä pystyt rakentamaan et pelkästään itseäsi paremmaksi, osaavammaksi, taitavammaksi ja terveemmäksi ihmiseksi vaan koko elämäsi juuri sellaiseksi kuin haluat sen olevan.
Seuraa minua blogissani ja Jaa kirjoituksiani, koska tuolla on ihmisiä, jotka voivat hyötyä näistä kirjoituksista.
Sinua halaten
Jelena